Ons verhaal

Ons verhaal

Over ons

Na een 10-jarige carrière in de top van de gastronomie, heb ik de stap genomen om voor mijzelf te beginnen. De basis van mijn liefde voor wijn werd al vroeg gelegd door het bijbaantje wat ik toen had in een restaurant in Hoorn. Beide eigenaren van restaurant Hendrickje Stoffels waren zo met wijn bezig dat het me wel moest aansteken!

Via de hotelschool kwam ik terecht in restaurant Im Schiffchen(**) Düsseldorf, waar mij mijn kwajongensstreken streng maar rechtvaardig werden afgeleerd. Op dat moment kon ik niet vermoeden wat die leerschool mij in de rest van mijn carrière zou brengen.

Opleiding

Na de hotelschool wist ik het, ik wil verder in de wijnwereld! Op de hotelschool liepen we vaak korte stages op beurzen en evenementen. Een van die beurzen was de Wineprofessional, georganiseerd door Jan van Lissum. Een enorme goeroe in ons vakgebied en toevallig ook de eigenaar en hoofdinspecteur van de bekende restaurantgids Gault&Millau.

Meneer Van Lissum en ik hadden een enorme klik. Hij was 62, ik was 17. Hij leerde me met name luisteren en observeren, proeven en beargumenteren. Niet deze wijn is goed, maar waarom is deze wijn goed? Niet deze wijn is niet goed, maar waarom is deze wijn niet goed? Als ik erop terugkijk heb ik in die tijd zo veel gave wijnproeverijen meegemaakt, in de mooiste restaurants door heel Europa. Ik had de kans leidende figuren in de wijnwereld te ontmoeten ze te bevragen en hun ervaring en kennis over te nemen. Een unieke tijd, en wederom kon ik niet zien aankomen wat die leerschool voor de rest van mijn carrière zou betekenen.

Na de hotelschool heb ik mij enkel en alleen toegelegd op het wijn- en sommeliers vak. Ik wilde de beste zijn maar wel op mijn manier. Al snel besefte ik; ervaring is één, en absoluut het belangrijkste. Maar een gedegen opleiding heb je nodig om al die puzzelstukjes aan elkaar te leggen.

Als je mijn omgeving vraagt hoe ik vroeger op school was, zullen ze allemaal hetzelfde antwoorden. Hij had de concentratie van een suikerklont. Ieder beestje of vogeltje kon mij minstens een kwartier van mijn werk houden en dat is nog steeds zo. Toch kon ik me best goed tot studeren zetten daar de opleidingen die ik gedaan heb enkel en alleen over mijn passie gingen, wijn!

Ik belandde op de Wijnacademie in Maarn en werd er op jonge leeftijd Register Vinoloog van de Wijnacademie. Vervolgens zette het traject zich voort naar het internationale Wine & Spirit Education Trust. In mijn beleving redelijk vergelijkbaar met de Wijnacademie maar dan internationaal en Engels gesproken. Juist dat studeren in een andere taal werkte goed bij mij. Naast dat je nieuwe stof als in vaktermen moet opnemen, vereist het extra concentratie doordat je continu in een andere taal bezig bent. Ik studeerde daar tot en met WSET 3. Daarna stapte ik over naar het Court of Master Sommeliers. Beide instituten onderhouden veel contact, maar de laatste paste op dat moment beter bij mij als sommelier.

Het Court is een opleiding in 4 niveaus, het bestaat meer dan 40 jaar, en in die tijd hebben een kleine 300 cursisten het felbegeerde Master Sommelier diploma behaald. De levels zijn Introductory – Certified – Advanced – Master. Op dit moment ben ik aan het studeren voor het Advanced level en ik kan je zeggen, het is een hele kluif. Work in progress dus.

Werk

Na mijn tijd bij Im Schiffchen(**) in Düsseldorf ben ik teruggekomen naar Nederland en begon mijn volgende avontuur bij restaurant Inter Scaldes(***) in Kruiningen. Wederom kon ik op dat moment niet bevroeden wat deze keuze voor mij zou gaan betekenen.

Ik kende de zaak eigenlijk niet ondanks dat het toen al een van de bekendste zaken van Nederland was. Het werk viel me zwaar, het was een geoliede machine waar maar weinig veranderingen mogelijk waren op dat moment. Maar met het voorbijgaan van de maanden maakte ik mezelf het werk steeds meer meester en begon ik er zelfs lol aan te beleven. En toen begon het grote avontuur.

Op een dag ontving ik de boodschap dat ik, per volgende maand, de hoofd sommelier zou worden. Een enorme uitdaging en kans, maar ik vond het doodeng. Ik werd letterlijk, op mijn 21e, in het diepe gegooid. Met de tijd groeide ik in die rol en we groeiden als geheel naar de top van Nederland. We schopten het, meerdere keren, tot nummer 1 in de restaurantgids LEKKER. Verkregen 19,5/20 punten in de Gault&Millau gids en als klap op de vuurpijl behaalden we eind 2017 die felbegeerde 3 Michelin sterren. Hetgeen waar we het allemaal voor hebben gedaan.

Door de samenstelling van het team, het bedrijf en ieders eigen motivatie hebben we er alles uit kunnen halen wat erin zat. Voor mij als persoon betekende dat, dat ik meerdere eervolle onderscheidingen heb mogen ontvangen waar ik enorm dankbaar voor en trots op ben.

Na een periode van 8 jaar werd het tijd om verder te gaan. Inmiddels had ik een kleine wijnhandel opgebouwd die vooral maatwerk projecten verzorgt voor particulieren. Ik heb restaurants geholpen met het opbouwen van wijnkelders en verzorgde veel proeverijen en evenementen op locatie.

Inmiddels werd dat werk zo omvangrijk dat ik het niet meer alleen verstouwen en overzien kon. Zoals u inmiddels begrijpt ben ik erg van de praktijk en de uitvoering. Het schort nog weleens aan structuur en overzicht.

Familiebedrijf

Ik ben enorm blij dat ik de oplossing gevonden heb in, geloof het of niet, mijn broer!

Bart van der Plas, een kleine twee jaar ouder dan ik, een echt horecadier die van aanpakken weet. Bart vult mij enorm aan op het gebied van organisatie en structuur. Hij is goed in dingen waar ik juist minder goed in ben. Het leuke is, is dat hij juist een hele andere kant van de horeca heeft bestierd. Die brede kennis van beide, kunnen we dus in veel situaties inzetten.

Hij studeerde aan de Hotelschool in Leeuwarden, en werkte zich een slag in de rondte voor een grote horecagroep in Hoorn, de plek waar wij beiden zijn opgegroeid. Er was zelfs een mogelijkheid dat Bart en ik die horecagroep over zouden nemen, maar door de Coronacrisis liep dit volledig anders. Juist in die tijd hebben we SOMMatHOME uit kunnen bouwen. Zoals we allemaal weten steeg de thuisconsumptie van wijn enorm door de huidige omstandigheden.

Van een klein assortimentje in een appgroep in WhatsApp, groeiden we naar een Excel bestand dat via via veel relaties heeft bereikt. Middels dat Excel bestand ontwikkelden we een app in de App Store en via die app SOMMatHOME hebben we speciaal voor u deze full-service website gebouwd, uitsluitend voor klanten van ABN AMRO MeesPierson.

Wij heten u van harte welkom bij SOMMatHOMEforMeesPierson en hopen dat wij al uw wensen op wijngebied in kunnen vullen. Lees; alles is bij ons mogelijk. We staan voor u klaar, dus schroom niet contact op te nemen.

Met vriendelijke groeten,

Koen van der Plas & Bart van der Plas
Sommelier Award 2020 (Michelin) 
Sommelier vh Jaar 2019 (Gault&Millau)
Tallentvol Sommelier vh Jaar 2014 (Gault&Millau)

SOMMatHOME and SOMMatHOME for ABN AMRO MeesPierson

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »