Weingut Mathias Hirtzberger Riesling, Zier, Federspiel 2018
Druivensoort
Riesling
Land
Oostenrijk
Regio
Wachau
Jaar
2017
Smaakprofiel
Fris & Strak
Smaakaccent
Aromatisch
Landbouw
Conventioneel
Overig
Kurk - 12% vol.

Weingut Mathias Hirtzberger Riesling, Zier, Federspiel 2018

Terug naar overzicht

22,95

(0)

Gele perzik en mineraliteit. Ananas en bloesem. Strak en fijn, met een citroen toets.

Productomschrijving

De Oostenrijkse Mathias Hirtzberger (1986) is een telg uit een beroemde wijnfamilie in de Wachau. Niemand minder dan Mister Singerriedel Franz Hirtzberger uit Spitz is zijn vader. Het familiebedrijf is traditiegetrouw overgenomen door de oudste zoon, Franz jr. Toen de jongere broer Mathias na zijn studie bedrijfskunde en een carrière in het bankwezen tóch zijn liefde voor wijn wilde uitleven, besloot hij zijn eigen wijnhuis op te zetten. Het lot hielp een handje.

In 2013 kochten de Hirtzbergers het Florianihof in Wösendorf, een gebouw uit de 13e eeuw van de abdij van St. Florian, waar zij hun restaurant Hofmeisterei Hirtzberger openden. Omdat er ruimte over was, richtte Mathias hier zijn Weinhofmeisterei op. In 2014 gestart Zijn basis? Zo’n 5,5 hectare eersteklas wijngaarden in Wösendorf en Joching en een uitstekende knowhow in de kelder, zoals je van een Hirtzberger-spruit verwacht. Maar het was zeker geen blauwdruk.

Mathias startte in het niet zo eenvoudige jaar 2014, dat hem dwong de speciale eigenschappen van zijn nieuw verworven grond grondig te leren kennen. De Weinhofmeisterei omvat enkele van de mooiste Wachau-wijngaarden. Elke wijngaard is fundamenteel anders. Sommige wijngaarden staan op zonovergoten, steile stenige (gneiss) terrassen met amper bodembedekking. Andere op meer vruchtbare en waterrijke bodem direct bij  de Donau. En weer anderen liggen hoog bij het bos op 350 tot 390 meter boven zeeniveau. "Het gaat om het uitwerken van de kenmerken en het zo authentiek mogelijk reproduceren", zegt de jonge Wachauer. "In de kelder werk ik absoluut natuurlijk en met zo min mogelijk interventies, want ik wil geen andere smaak dan die van de specifieke wijngaard."

Het tweede jaar In 2015 toonde Mathias op indrukwekkende wijze aan dat zijn stijl verschilt van die van zijn familie in Spitz en dat zijn eigen wijnen al van het hoogste niveau zijn. Zijn lichtere ‘wapen’wijnen, een verwijzing naar de elementen van het wapen van de oude abdij met namen als Stab, Treu, Zier en Greif, werden goed ontvangen. En ook zijn Smaragd wijnen waren toen al volledig overtuigend. Met de Grüner Veltliner van de steile Kollmütz in Wösendorf, de pittige Spitaler aan de voet van de Kollmitz, een briljante Riesling-smaragd aan de top van de Kollmitz. Een extreem steile en zeer speciale locatie is de Ried Bach, die een zeer minerale Riesling-stijl oplevert.

De oogst Mathias oogst tussen begin oktober en eind november – vrij laat in vergelijking met de meeste andere regio’s. Hij streeft naar een perfecte rijpheid van de druiven om de beste kwaliteit en typiciteit in de kelder te garanderen. Het werk daar is om die reden beperkt tot een noodzakelijk minimum. “De kwaliteit komt uit de wijngaarden, het is míjn taak die te behouden zonder in de kelder iets toe te voegen. Alle wijnen worden in staal gefermenteerd. Maar sommige Smaragd-wijnen rijpen ook in houten fouders, in alleen grote, zeer neutrale vaten.”

Reviews Schrijf je eigen review

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Schrijf je eigen review

    Product tags

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »